Raphaella » Specials » Kruidenengeneeskunde

Alles wat je wil weten over kruidengeneeskunde en kruiden

Al sinds mensenheugenis wordt er gebruikt gemaakt van planten die dienst doen als voedsel, medicijnen, beschutting, kleding, verfstoffen, wapens, muziekinstrumenten enz. Kruidengeneeskunde, het gebruik van planten voor medicinale doeleinden, was vroeger de normaalste zaak van de wereld. Onze kennis omtrent kruidengeneeskunde is mondeling van generatie op generatie overgebracht.

Therapiën en geneeskrachige middelen

Er bestaan verschillende soorten alternatieve geneeswijzen:
  • Ayurveda - kruidenmiddelen
  • Chinese kruidengeneeskunde
  • Traditionele huis-en volksgeneeskunde
  • Kruidengeneeskunde
  • Etherische oliën
  • Homeopathische geneesmiddelen
  • Bloeseremedies
  • Voedingstherapie (vitaminen, mineraln, supplementen)

Je zal zien dat de Kruidengeneeskunde zeer gelijkaardig is met de traditionele huis- en volksgeneeskunde of met andere therapiën. Zo wordt bijvoorbeeld kaneel en ginseng besproken in de Westerse geneeskunde, in de Chinese kruidengeneeskunde, in de Volksgeneeskunde en in de Ayurveda. Diegene die we hier bespreken is de kruidengeneeskunde.
De kruidengeneeskunde heeft een zachter, veiliger en minder vertorend effect als sommige andere therapiën waardoor het lichaam de kans krijgt zichzelf te herstellen. We zullen verschillende kuiden bespreken waarvan u er veel in eigen tuin kan kweken of in de winkel kan aankopen. We zullen u aanleren hoe zelf kruiden kan verwerken en bewaren. Er zullen ook verschillende recepten aan bod komen die u zelf kan voorbereiden.
Inleiding tot de kruidengeneeskunde

Inleiding tot de kruidengeneeskunde

We geven een korte inleiding in de kruidengeneeskunde en bespreken de geschiedenis en de basisprincipes van de kruidengeneeskunde.

Kruidengeneeskunde: de voorbereidingen

De meeste kruiden worden in gedroogde vorm verkocht of je kan de kruiden zelf drogen en invriezen. Zo kan je ze voldoende lang bewaren. Maar meestal worden ze verder bewerkt in oliën, siropen, tinctur…
Kruidengeneeskunde: thuis kruiden gebruiken

Kruidengeneeskunde: thuis kruiden gebruiken

Op een natuurlijke wijze zorg dragen voor uzelf en u gezin, is prettig en biedt vele voordelen. Bij het bereiden van kruidenmengsels, worden dezelfde bereidingswijzen gebruikt als voor het bereiden va…
Gepubliceerd door Raphaella op 25-04-2009. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.